Karate kelime anlamı olarak Kara(boş), te(el) ve Do(yol) kelimeleri ile boş el yolu yani silahsız el sanatı anlamındadır.

Karate tüm disiplini olan sporlar gibi bir yaşam felsefesidir. Nispeten yakın zamanda 1900’lerin başlarında kurulmuş olmasına rağmen, Karate’nin kökleri yüzyıllar öncesine uzanır. Modern Karate, eski dövüş sanatçılarıyla aynı hareketlerden bazılarını gerçekleştirse de, bazı teknikler tamamen yeniden düzenlenmiştir. Gichin Funakoshi’nin Okinawa’dan Japonya’ya getirdiği temel Karate stili bile değişime uğramıştır.

Karate, fiziksel yönleri savunma ve karşı saldırı vücut hareketlerini geliştirmeye çalışan bir Japon dövüş sanatıdır. Geleneksel karate eğitiminin temaları dövüş ve kendini savunmadır, ancak zihinsel ve ahlaki yönleri bireyin genel gelişimini hedeflemektedir.

Karate’de müsabakalar 2 şekilde olmaktadır. Bunlar Kata ve Kumite’dir. Kumite, karşılıklı olarak puan usulü ile yapılan dövüşlerdir. Kata ise rakip varmış gibi yapılan hareketler dizisine denir.

Karate’de 4 stil bulunmaktadır. Bu stiller kendi aralarında farklılıklara sahiptirler.

Shotokan Ryu Stili

Shotokan Ryu

Dünyadaki en iyi bilinen Karate türlerinden biri Shotokan Stili’dir. Modern Karate’nin babası Gichin Funakoshi tarafından Tokyo’da geliştirilmiştir.

Shotokan teknikleri çok güçlü ve doğrusaldır. Bir bütün olarak sanat, yaklaşık %70 sert tekniklerden ve %30 yumuşak hareketlerden oluşur. Ayrıca ana koruma bölgesi olarak vücudu gördüğü için savunma ve atak hareketlerinde ana hedef orta seviye vuruşlardır. Ayrıca duruşlar yere çok yakın olduğundan gerçek dövüşten çok işin gösteri tarafı daha ağır basmaktadır.

Shotokan stilinde 26 kata bulunmaktadır.

Shyto Ryu Stili

Shyto Ryu

Shotokan dünya çapında daha popüler olmasına rağmen, Shito-ryu Batı Japonya’da Karate’nin en popüler şeklidir. Stil, Okinawan stillerinden büyük ölçüde etkilenmiştir ve 1934 yılında Kenwa Mabuni tarafından kurulmuştur.

Stil, Sumo güreşçilerinde gördüğünüze çok benzeyen ve çok ağır olan kısa, alçak duruşlar kullanır. 94 kata ile en çok kataya sahip Karate stilidir.

Goju Ryu Stili

Goju Ryu

Karate Kid’i filmini izlediyseniz, zaten Goju-ryu’yu görmüşsünüzdür. Kurgusal karakter Bay Miyagi’nin Daniel’e öğrettiği stil budur. Stil, yüzyıllar önce Kung Fu ve Çin dövüş sanatlarından büyük ölçüde etkilenen Okinawan Karate stillerine dayanmaktadır. Ayrıca Fujian White Crane adlı bir Çin dövüş sanatından da büyük ölçüde etkilenmiştir.

Stil 1930’larda Chojun Miyagi tarafından kurulmuştur. Ayrıca stil, sanatın adına yansıyan sert ve yumuşak tekniklerin daha eşit bir karışımıdır. “Goju” Japonca’da “sert-yumuşak” anlamına gelir.

Shotokan Karate çok lineer iken, Goju-ryu’daki birçok hareket daha daireseldir. Stil sadece 12 kata kullanır ve duruşlar derin ve doğal olma eğilimindedir.

Wado Ryu Stili

Wado Ryu

1939’da Hironori Otsuka, Japonca’da “uyum ve barış yolu” anlamına gelen Wado-ryu’yu kurdu. Burada zihnin uyumuna ve huzuruna güçlü bir vurgu vardır.

Karate’nin çoğu stili güçlü saldırılara odaklanırken, Wado uygulayıcıları darbelerden kaçınmaya çalışır. Bu stilde darbelerin etkisini önlemek veya azaltmak için vücut duruşu değiştirme öğrenilir ve darbeler bir karşı saldırı olarak birleştirilir. Bu stilde önemli olan bölge baş bölgesidir, bu sebepten saldırı ve savunma üst bölge öncelikli olarak yapılır.

Diğer Karate stillerinin çoğundan farklı olarak, Wado aynı zamanda ortak kilitler ve atışlar gibi Jujitsu tarzı teknikleri de içerir. Duruşlar çoğunlukla doğaldır ve stilde 15 kata bulunmaktadır.

Karatedeki Diğer Stiller

Karatede 4 ana stilin dışında bu stillerin tekniklerinin karışımı olarak da nitelendirilebilecek 9 stil daha bulunmaktadır. Bu stiller için diğer karate stilleri sayfamıza bakabilirsiniz.